Hoe overleef je het kamperen in de winter?

Bij kamperen denken de meeste niet meteen aan de winter en de kou, maar toch is dit mogelijk. Je hebt daar wel een aantal andere materialen en voorbereidingen voor nodig om dit te kunnen doen zodat het comfortabel blijft. Om je goed voor te bereiden voor het winterkamperen lees je hier een aantal tips die helpen bij het overleven bij het kamperen in de winter.

Zorg voor een goede plek

De plek van het kamperen tijdens de winter is van groot belang. Niet alleen voor het mooie uitzicht in de ochtend, maar ook voor de veiligheid. Wanneer je een tent namelijk wilt neerzetten met haringen kan dit soms erg lastig zijn, dit omdat de grond vaak bevroren is. Een oplossing daarvoor is om een gat in de grond te boren.

Als je een tent wilt neerzetten is het slim om eerst sneeuw weg te halen, zo voorkom je dat het gaat kraken wanneer je in je tent gaat liggen. Je weet nooit wat er allemaal onder het sneeuw ligt. Leg over de grond onder je tent een isolerend grondzeil neer. Dat voorkomt dat de kou via de grond je tent in komt, dit scheelt namelijk een hoop.

Kies een goede tent

Niet alleen waar en hoe je een tent neerzet is belangrijk tijdens het kamperen tijdens de winter, maar ook wat voor tent. Je hebt verschillende tenten van beter materiaal die beter bestemd zijn voor kamperen in de winter. Door een tent van goede kwaliteit te kopen zorg je ervoor dat de warmte goed binnen blijft en niet snel ontsnapt naar buiten.

wintersport panorama

Kies een goede slaapzak

De activiteit dat je het meeste in een tent doet tijdens het kamperen is slapen. Het is dus ook fijn als je dit goed en warm kunt doen. Om dit zo warm mogelijk te kunnen doen is het verstandig om gebruik te maken van een winterslaapzak die je goed warm houdt tijdens het kamperen. Om nog extra kou te voorkomen is het aan te raden om tussen het slaapmatje en de slaapzak een fleece dekentje te stoppen.

Hierdoor wordt de koude lucht van onderen nog extra geremd en trekt het minder snel je slaapzak in. Een slaapzak warmt zich op doormiddel van lichaamswarmte, loop daarom voor je je slaapzak in gaat nog even een kort rondje zodat je op kan warmen. Loop alleen niet te snel, voorkom dat je gaat zweten. Zweet bevriest namelijk op je lichaam waardoor je het weer snel koud kunt krijgen. Als je gaat slapen is het verstandig om een muts te dragen. Dit omdat veel warmte je lichaam via het hoofd verlaat.

Tips om warm te blijven

Om goed warm te blijven tijdens het kamperen in de winter is het belangrijk om voldoende activiteiten te doen zodat je lichaam zelf wordt opgewarmd door eigen lichaamswarmte. Om die lichaamswarmte te maken heb je voldoende energie nodig, zorg daarom altijd dat je voldoende voedsel op een dag binnen krijgt. Ook is het verstandig om thermokleding te dragen en altijd een muts, zo voorkom je dat je oren kunnen bevriezen.