Tips om jezelf goed te beschermen tijdens wintersport

Wintersport als skiën en snowboarden zijn risicovolle sporten. Niet alleen de activiteit zelf, maar ook de omstandigheden voorzien in extra risico’s. Daarom is het altijd belangrijk goed voorbereid op wintersport naar Oostenrijk te gaan. Er zijn verschillende eenvoudige maatregelen om jezelf goed te beschermen. Denk maar eens aan skihelmen die tijdens een ongelukkige val een goede bescherming bieden voor je hoofd. Zo zijn er nog een aantal tips die van pas komen.

Hoge factor zonnebrand

Je ziet de zon misschien niet zo snel als een risico tijdens wintersport, maar de kans op verbranding is zeker aanwezig. Het is om je gezicht tegen de zon te beschermen aan te raden om een hoge factor zonnebrand te nemen. In het verlengde van zonnebrand is het ook handig om een lippenbalsem bij je te hebben. Het dragen van een ski zonnebril beschermt je ogen tegen het felle zonlicht en de weerkaatsing ervan in de sneeuw.

plezier in de sneeuw

Skikleding

Het dragen van een skihelm beschermt je hoofd, maar het is ook belangrijk om de rest van je lichaam te beschermen. Daarom is skikleding ook zo belangrijk, want deze kleding beschermt tegen kou en zorgt ervoor dat je lichaam warm blijft. Als het extra koud is, doet thermo-onderkleding net als thermosokken wonderen. Daarover draag je dan een isolerende laag, zoals een skitrui en daar draag je weer een ski-jack overheen. De outfit maak je compleet met het dragen van skihandschoenen en skischoenen die uiteraard onmisbaar zijn. Het is, als het warm is, niet aan te raden je skihandschoenen uit te doen. Deze zijn er namelijk niet alleen voor de kou, maar ook om je handen te beschermen tijdens een val.

skivakantie in de skilift

Skibril

Het dragen van een skibril is ideaal om je ogen te beschermen. Er zijn voor uiteenlopende weertypen verschillende soorten skibrillen beschikbaar. Bij veel bewolking is het aan te raden om een skibril met een oranje of groene lens te dragen. Valt er sneeuw dan is een oranje of gele lens prima net als bij mist. Een ski zonnebril is uiteraard perfect als de zon op de piste schijnt.

Rugprotector

Ben je een echte skifanaat en ga je wel eens off-piste of haal je andere capriolen uit door met de ski’s te stunten? In dat geval is er een stukje extra bescherming nodig voor je lichaam en biedt een rugprotector uitkomst. Een rugprotector voorziet in bescherming van de ruggengraat. Deze vorm van bescherming is overigens niet nodig als je gewoon van de piste de berg afgaat op ski’s, maar voor de echte waaghalzen.